Видове маски за защита от прах – FFP1, FFP2 и FFP3 нива на защита!

Праховите маски са предназначени да предпазят потребителя от вдишване на частици, пренасяни във въздуха. Външните частици са твърди частици или течности, суспендирани в дишащ въздух и могат да бъдат класифицирани като прах, мъгла или дим. При вдишване на частици във въздуха може да има обратен ефект върху здравето и в зависимост от вдишаните прахови частици този ефект може да бъде необратим.

Съществуват три основни различни видове маски за прах, които са регулирани от европейския стандарт EN149: 2001 + A1: 2009 (Дихателни защитни устройства. Филтриране на половин маски за защита от частици. Изисквания, тестване, маркиране) – това обхваща маски за прах от FFP и техните три оценки; FFP1, FFP2 и FFP3. Всяка различна класа прахова маска е стъпка нагоре и осигурява по-голяма защита.

FFP1 маски за прах

Праховите маски FFP1 осигуряват минимално ниво на защита срещу нетоксични прахови частици, но това може да е напълно приемливо в зависимост от опасността от въздуха. Тъй като са съставени от най-малкото количество филтриращ материал, те също така осигуряват най-малко съпротивление при дишане и доста често не се изисква клапан за издишване.

Примери за защита на прах от маска FFP1: тухлен прах, целулоза, цимент, въглищен прах, гипс, варовик, мазилка на прах, прашец, захар.


FFP2 маски за прах

Праховите маски FFP2 предлагат умерено ниво на защита срещу опасни мъгли и прахови частици и изпарения. Изпускателните клапани са по-чести в тази класация на маската, тъй като има по-голямо съпротивление при дишане. Някои прахови маски FFP2 имат слой с активен въглен за защита от озон и те често се наричат ​​маски за заваряване на прах.

Примери за защита на прах от маска FFP2: прах от спирачки, памучен прах, гранитен прах, сено, оловен прах и дим, прах от мека дървесина.

FFP3 маски за прах

Праховите маски FFP3 осигуряват най-високото ниво на защита, което може да предложи маска за еднократна употреба. Добре прилягащата маска FFP3 ще предпази от фини токсични частици, включително азбест, бактерии, вируси и радиоактивни частици. Поради дебелината на филтърния материал почти винаги се монтира изпускателен клапан.

Примери за защита от прахова маска FFP3: вируси, бактерии, радиоактивни прашинки, азбест.

FFP Нива на защита на различни маски за прах 

Ниво на защита WEL* Размер на микрона Ограничение на проникване на филтъра (при 95 L / min въздушен поток Вътрешно изтичане Тип опасност
FFP1 4 >5 Филтрира най-малко 80% от въздушните частици <22% Нетоксични прахове и аерозоли на основата на вода / масло.
FFP2 10 2 – 5 Филтрира най-малко 94% от въздушните частици <8% Токсични прахове, метални изпарения и мъгли / аерозоли на основата на вода / масло.
FFP3 20 По-малко от 2 Филтрира най-малко 99% от въздушните частици <2% Токсични и канцерогенни прахове, метални изпарения и мъгли / аерозоли на основата на вода / масло.

*Ограничение на експозицията на работното място